Navikli smo na normalan fudbalski svijet već decenijama, gdje klubovi igraju nacionalna prvenstva i onda najbolji iz država se takmiče u zajedničkom evropskom takmičenju, ali to je sinoć postalo stvar prošlosti nakon što je 12 klubova odličilo da formira Superligu.

Jedini razlog svega ovoga je novac, jer fudbal se odavno više ne igra za publiku već isključivo “za pare”. Uefa je imala i finansijski ferplay i donekle se to sve kontrolisalo kada je u pitanju zarada i pranje novca.

Naime, novo takmičenje je formiralo 12 evropskih velikana koji se nadaju da će im se priključiti još osam klubova te da će ga početi igrati što je prije moguće.

“Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

Klubovi iz Francuske i Njemačke su čvrsto rekli “ne”, pa se u pitanje dovodi sam kvalitet takmičenja u kojem neće nastupiti možda i dvije najbolje ekipe današnjice kao što su PSG i Bayern koji su nedavno odgirali spektakularan dvomeč u Ligi prvaka.

Liga je zvanično formirana kasno sinoć, a nema sumnje da će ovo izazvati tektonske reakcije, a neki spominju i fudblaski raskol jer je i UEFA zaprijetila ozbiljnim sankcijama.

Poznat je i format takmičenja. Ukupno 20 klubova će biti podijeljeno u dvije grupe od po deset ekipa. Nakon grupne faze tri provoplasirane ekipe idu direktno u četvrtfinale.

Četvrti i peti iz svake grupe će igrati play-off za četvrtfinale. Nakon što se saznaju svi četvrtfinalisti igrat će se polufinale, pa finale na neutralnom terenu.

Za prvog predsjednika Superlige izabran je čelni čovjek Real Madrida Florentino Perez, dok su njegovi zamjenici Andrea Agnelli iz Juventusa te Joel Glazer iz Manchester United.

Takmičenje je formirano prvenstveno radi što veće zarade i došlo je kao posljedica ozbiljne krize nakon udara pandemije. Tako će klubovi osnivači dobiti po 3.5 milijardi za svoje infrastrukturne planove. Predviđa se da će solidarne uplate preći granicu od 10 milijardi eura.

Florentino Perez je poručio da će ova superliga pomoći svim nivoima fudbala, međutim mnogi navijači su protiv ove samovolje 12 klubova.

“Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima da zauzme mjesto koje mu pripada. Fudbal je globalni sport sa preko četiri milijarde pratitelja i naša odgovnorst kao velikih klubova je da pomognemo željama navijača”, poručio je Perez.

Navijači mnogih klubova koji su prihvatili superligu su počeli protestovati, jedni od njih su navijali Liverpool-a.

Povodom svih dešavanja, u svojoj prvoj izjavi predsjednik evropske fudbalske federacije UEFA-e je poručio da svaki igrač koji se takmiči u Superligi neće imati pravo nastupa za reprezentaciju.

“Fudbalski svijet je ujedinjen, vlade su ujedinjene, svi smo protiv ovog besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije”, kazao je Čeferin.

Kao glavni razlog za osnivanje Superlige 12 klubova je navelo novac, međutim Čeferin ima drugačiji stav po tom mišljenju.

“UEFA 90 % zarađenog novca reinvestira u projekte. Superliga je u interesu desetak klubova, ne bih iz nazvao prljavom desetinom. Osnovni princip se ne može promijeniti. To je nešto što traje vječno. Za neke to ne postoji, jedino što postoji je novac u džepu.”

“Želio bih se zahvaliti kompletnoj fudbalskoj porodici i mnogim klubovima, osim ovih 12. Hvala i vladama. Ova ideja je pljuvanje u lice onim koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da nam uzmu fudbal”, poručio je Čeferin.

Inače, glavni razlog za “separatističku” ligu je novac. Tako pobjednik Lige prvaka prema trenutnom stanju zaradi 120 miliona eura, dok će pobjednik Superlige dobiti 400 miliona eura.

Pored toga klubovi su ti koji će direktno i individualno pregovarati o sponzorskim ugovorima i audiovizuelnim pravima što donosi još veću zaradu. Na taj način bi se minimizirala kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

PODIJELI