Još od rođenja zapadne civilizacije, Atina je bila jedna od najvažnijih kulturnih gradova na planeti. Posebno su se isticale sportske arene i uloga Atine u historiji Olimpijskih igara. Međutim, fudbal je danas najpopulrniji sport u Grčkoj.

Iako je kvalitet domaće lige skroman, navijači su ti koji su proslavili Grčku u svijetu. Strast za ovom igrom im je u genima. Ali 1966. će zauvijek promjeniti način posmatranja fudbala na tribinama Atine. Te godine su nastali Gate 13, navijači Panathinaikosa- vladari Atine.

Najveći rival im je još od nastanka 1925. Olympiakos. Do današnjeg dana ovaj gradski derbi privlači milione gledatelja širom planete. Iako su oba kluba simboli radničke klase, navijači Panathinaikosa kažu da su ultrasi Olympiakosa za njih niži sloj društva. I danas ih nazivaju pogrdnim imenom „kopilad“, aludirajući da su oni djeca mornara koji su iz svih krajeva svijeta dolazili na Pirej.

Prvi sukobi gradskih rivala su zabilježeni 1930. Godinama je plamtilo naprijateljstvo pa njihov derbi još nazivaju „Derbi vječnih neprijatelja“. Nastankom ultra grupa krajem ‘60-tih, to je dobilo još jednu ozbiljniju dimenziju.

Gate 13 je deset godina prije službenog naziva organizovao odlaske na utakmice skupljajući se ispred Apostolos Nikolaidis stadiona. U periodu kada se grupa osnovala 1966., Grčkom su vladali desničari pa je Gate 13 jedno vrijeme bio ugašen kao i mnoge druge navijačke skupine u zemlji. Ipak, ultrasi se nisu predavali već su ojačali snage i pojavili se u ogromnom broju 1971. na Wambleyu, kada je Panathinaikos kao prvi grčki klub u historiji igrao finale Evropskog kupa.

Poraženi su od Ajaxa 2:0 ali su navijači ostali upamćeni i zbog toga ih do danas Evropa pamti i izuzetno cijeni. Danas je Gate 13 ( naziv dobili po ulazu na stadionu-ulaz 13) jedna velika porodica koja pored fudbala bodri i košarkaše ali i sve ostale sportske sekcije koje ima Panathinaikos.

Upravo su „ostali sportvi“ bili najčešća bojišnica gradskih rivala. Na utakmici odbojkaša je jedan navijač poginuo kada su se susreli Panathinaikos i Olympiakos 2007. Dvije sedmice su bili otkazani svi sportski događaji u zemlji. Česti su sukobi na košarci, a sve dostigne vrhunac na fudbalskim terenima.

Kriviti „Vječne neprijatelje“ za anarhiju na sportskim borilištima možda i nema smisla, kada se zna da je na ulicama Atine učestalo nasilje zbog teške ekonomske situacije. Građani nezadovoljni, a stadion je idealno mjesto za pokazat nezadovoljstvo.

2014.je također upalila alarme. Strašan sukob je Gate 13 imao sa navijačima PAOK-a. Prvenstvo je bilo prekinuto i takva odluka nije donjeta prvi put. I to će se dešavati sve dok se stanje u zemlji ne promijeni. Svjedoci smo da se zemlje koje su pogođene ekonomskom krizom, gdje građani jako teško preživljavaju, imaju visoku stopu nasilja i kriminala. Grčka nije izuzetak. Još kada se na to doda njihov temperament, ludilo je zagarantovano.

izvor: live387.ba