When i was just a little boy,
I asked my mother what it would be,
Will it be Arsenal, will it be Spurs,
Here’s what she said to me,
Oh Millwall, Millwall, Millwall…

“Niko nas ne voli i baš nas briga. Mi smo Milvol, super Milvol, sa stadiona Den.”

Ovdje nema Big Bena ni skupocjenih butika, a kada izađete na stanicu, čeka vas tunel od šipki i žica, s putokazom ka stadionu. Nije to napravljeno slučajno. Naime, navijači Milvola koriste svaku priliku za tuču s “došljacima” i fanovima drugih ekipa, a za njih važi pravilo “prvo tuku, pa onda pitaju”. Zbog toga je cijeli kraj veoma nepopularan među turistima. – Nije vam ovo Vestminster ili Trafalgar skver. Došli ste u Južni Bermondsli, a iduća stanica je Pekam, poznat iz serije Mućke. Ovo je londonski geto, objašnjavaju iz uprave kluba.

Stadion “Den” nimalo ne izgleda kao “jazbina”, kako glasi prevod s engleskog. Kapacitet od 20.146 mjesta, novinarske lože, direktorske fotelje, besprijekorna trava, sve je moderno, čisto i novo. Klub nosi plave dresove i ima grb lava kao zaštitni znak zbog škotskih korijena. Naime, radnici iz ove zemlje, koji su bili zaposleni u jednoj od fabrika džema na dokovima, osnovali su klub davne 1885. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Najveći rival Milvola je Vest Hem. Između navijača dva kluba vlada velika netrpeljivost, zbog čega ne čudi što jedva čekaju da pronađu način kako bi se obračunali. Njihove tuče ne mogu se dogoditi na međusobnim duelima, jer se dva kluba ne nalaze u istom rangu takmičenja, ali to za njih i ne predstavlja neki poseban problem. Naime, prije tri mjeseca, navijači Milvola i Vest Hema sukobili su se na boks meču između Džonija Garona, inače pristalice Milvola, i Gerija Korkorana.

Davne 1910. godine, za tadašnjih 10 hiljada funti stvorena je popularna ’Jazbina’. S novim stadionom došao je i moto kluba “Ne plašimo se nijednog neprijatelja, gdje god odemo”, pri tome mislivši na novoformirano rivalstvo s lokalnim Vest Hemom. Prvi svjetski rat prekinuo je okršaje dva kluba, a nakon toga veoma rijetko su igrali u istom rangu. Nakon završetka Prvog svjetskog rata, Jazbina nastavlja graditi zastrašujuću reputaciju. Period između dva svjetska rata važio je za relativno uspješan period za Milvol. Klub je polako napredovao i izborio plasman u Drugu diviziju u sezoni ’27/’28. Devet godina kasnije stigli su da trećeg polufinala FA kupa, a na putu u polufinale postavili su rekordnu posjetu na Jazbini od 48 hiljada ljudi, što je i dalje najveća posjeta Milvola kod kuće.

Drugi svjetski rat znatno je oštetio Milvol, više nego većinu klubova u Engleskoj. Većina igrača je poginula ili ranjena, a Jazbina oštećena nacističkim bombardovanjem. Međutim, najveću štetu pretrpjela je od neugašenog opuška cigarete zbog kojeg je izgorjela čitava tribina, a Milvol bio prinuđen da igra svoje utakmice na stadionima Čarltona, Kristal Palasa i Vest Hema.

Nakon rata, Milvol je ispao u treću diviziju i krajem 50-ih ispao u četvrti rang i postao jedan od osnivača Četvrte Divizije. Nevjerovatan niz od 59 utakmica kod kuće bez poraza između ’64 –’67 i strastvena i ozloglašena publika vraćale su Milvol na fudbalsku mapu Engleske. Godina 1971. obilježila je istoriju Milvola. Rođena je čuvena „generacija ’71“ kojoj je Prva divizija izmakla samo za jedan bod. Tada je rođen simbol, koji se vezuje za Milvol – huliganizam. Kraj, u kojem su odrastali navijači Milvola, tjerao ih je da očvrsnu od ranih nogu i jednostavno nije bilo moguće opstati ukoliko si bio mekušac. Obično se sredina 60-ih uzima kao početak nastajanja fenomena huliganizma. Počelo je ubacivanjem kovanica na teren ili utrčavanjem na teren, što se gledalo na kao bezazlene ispade koji se lako regulišu. Kada je sudija napadnut pri jednom utračvanju navijača na teren, Milvol je drastično kažnjen i naređeno je da se podigne metalna ograda koja će odvajati navijače od terena. Tuče navijača na stadionu i izvan njega postajala su učestala pojava. Nerijetko kada bi išli na gostovanje, navijači Milvola bi se podijelili, jedni bi otišli u svoj sektor, a drugi u sektor gdje se nalaze protivnički navijači. BBC je snimio dokumentarac o huliganizmu navijača Milvola koji su dovedeni u neposrednu vezu s desničarskom političkom strankom “Nacionalni front”. Pored toga što su ih gledali kao nasilnike sada je cijela Britanija na njih gledala kao na rasiste. Reputacija rasista pratila ih je godinama. U isto vrijeme, Jazbina je izgledala potpuno zapušteno, a najbolji opis stadiona dao je Imon Danfi, bivši igrač Milvola – “Gostujuća svlačionica je poput tamnice, nema svjetla, nema prozora. Onda izađete i suočite se s njima – Lavovima.“

Susret četvrtfinalu FA kupa ’85 između domaćeg Lutona i Milvola na Kenilvort Roudu bio je sve, samo ne fudbal. Razjareni navijači Milvola upali su na teren i pokušali doći do igrača Lutona. Bilo je više od 80 povrijeđenih od čega 31 policajac. Sve se to dešavalo dva mjeseca nakon što je premijerka Margaret Tačer oformila takozvani „Ratni kabinet“ koji će se obračunati s huliganizmom. Deceniju kasnije, Milvol se preselio u novu Jazbinu. U međuvremenu, Jazbina je doživjela ono što su čekale generacije navijača: Prvu diviziju. Te sezone Milvol je prvi put prenošen uživo na TV-u, a navijači spremili transparent „Dovoljno dugo vam je bilo potrebno da pronađete Jazbinu!“

Autor: Legendarni bosanskohercegovački novinar Mladen Marić.

PODIJELI