Mržnja u Walesu
Velški nogometni fanatizam poznat nam je od 70-ih godina 20. stoljeća, kada se pojavila skupina Cardiff City Soul Crew, koja je navijala za nogometni klub Cardiff City. Soul Crew su osnovali velški skinheadi koji su preferirali soul glazbu – da, i toga je tada bilo. Danas se ta skupina, koja uskoro slavi 50. rođendan, smatra jednom od najvećih i najopasnijih na teritoriju Velike Britanije. 1998. godine, 11 visokorangiranih pripadnika Soul Crewa uhićeno je prije početka ponovljene utakmice između Cardiffa i Readinga jer su planirali veliku huligansku akciju. 2002. godine huligani Cardiff Cityja pojavili su se u BBC-jevom dokumentarnom serijalu „Huligani“. Između ostalog, udarni odredi velškog nogometnog kluba Cardiff City pojavljuju se i u filmu Nicka Lovea „Tvornica nogometa
Početkom 2002. godine, stotine navijača Cardiffa sjatile su se na travnjak poslije posljednjeg zvižduka na utakmici protiv Leedsa. Momci iz Soul Crewa na toj su utakmici navijače na okolnim tribinama gađali signalnim raketama, čime su ozljede nanijeli i predsjedniku uprave vlastitog kluba, libanonskom biznismenu Samiru „Samu“ Hammamu. Nogometni savez Walesa je nekoliko mjeseci kasnije kaznio Sama Hammama, koji je, unatoč incidentu na utakmici protiv Leedsa, praktički ohrabrivao huligane iz Soul Crewa, izjavivši da stadion Cardiff Cityja sa svim svojim navijačima udara strah u srce svim suparnicima koji ga posjete.
Naravno, mnogima se nisu svidjele akcije pripadnika Soul Crewa, koji su slavili pobjedu svoje momčadi tako da su navijače Leeds Uniteda gađali raznim predmetima, bocama, kamenjem i kovanicama… Navijače Leedsa sablaznilo je to što je predsjednik Cardiffa, Sam Hammam, prstom pokazivao na tribine engleskog kluba – kao da označava buduće mete.
Nakon 3 godine, huligani Leedsa osvetili su se na domaćem terenu kada je njihov klub ugostio Velšane; susret je obilježen nizom tučnjava među nogometnim huliganima i dvjema glavnim huliganskim skupinama: Soul Crew i Leeds United Service Crew.
U Walesu su i dalje poznati huligani Wrexhama. Ima ih manje od njihovih kolega iz Cardiffa, ali se zato sastoje od raznih huliganskih navijačkih grupa – tu se mogu naći i huligani, i ultrasi i casualsi.

 

Glavnom utakmicom velškog nogometa smatra se susret između Cardiff Cityja i Swansea Cityja, dvije momčadi koje, premda pripadaju Walesu, igraju u engleskim nogometnim ligama (a čak su osvojili i neke titule u engleskom nogometu – Cardiff je osvojio Engleski Liga kup 1927. godine, a Swansea engleski Liga kup 2013. godine).
Ova su se dva kluba prvi put susrela 7. 12. 1912. godine. Njihovi su dvoboji česti i u ligi i u kupovima. 1998. godine, navijači Swanseaja su u bijeg uspjeli nagnati navijače Cardiffa te ih otjerati ravno u ocean, nakon čega se popularizirala šala na račun navijača Cardiffa „bolje bi vam bilo da nešto konkretno napravite nego da se kupate“.
1993. godine među dvjema navijačkim skupinama izbila je prava bitka. Naravno, to je odmah privuklo pozornost organa reda i mira. Posljednjih godina, upravo zbog policijskog djelovanja, među dvama velškim klubovima nema sličnih nasilnih sukoba. Međutim, te utakmice se i dalje karakteriziraju kao „utakmice visokog rizika“. 2009. godine odigran je Derbi Južnog Walesa koji je ponovno bio obilježen nasiljem – navijači Swanseaja napadali su svoje protivnike, kako na stadionu, tako i izvan njega. Policija je uhitila 15 izgrednika. Skupina Soul Crew, koja se nalazila na sjevernoj tribini počela je odmah uništavati stadion. Navijači Cardiffa trgali su naslone i stolice, demolirali WC i uništili vodovodne cijevi. Počinjena šteta procjenjivala se na tisuće funti.
Poslije još jednog sukoba (ovaj put bio je to sukob s navijačima Wolverhampton Wanderersa), pri čemu je uhićeno 17 navijača, nogometni savez kaznio je Cardiff City utakmicom pred praznim tribinama, nakon čega su im se u prosvjedovanju protiv te odluke (uz intervenciju Soul Crewa), pridružili mnogi engleski navijači. Održan je čak i takozvani „mirni prosvjed“ – tisuće navijača raznih klubova zajedno su hodale ulicama žaleći se na kaznu.
Severnside derbi uključuje sve utakmice između Cardiff Cityja i klubova iz engleskog Bristola, prvenstveno Bristol Cityja (a također, u nešto manjoj mjeri, i Bristol Roversa). Severnside derbi poznat je po tome što siječe granicu između Engleske i Walesa. Na derbijima između klubova iz Walesa i Engleske često se čuju pjesme patriotskog karaktera, ali i stihovi uvredljivog sadržaja. Navijači ove susrete šaljivo zovu „naš eurokup“ ili „međunarodno natjecanje“.
Severnside derbi gotovo uvijek uključuje susrete između dvaju kolektiva – Soul Crewa (koji predstavlja Cardiff City) i City Service Crewa (trupa Bristol Cityja). Kako bi se izbjegla eskalacija sukoba, policija u zadnje vrijeme ne dozvoljava navijačima da privatno organiziraju transport; navijači mogu doputovati isključivo prijevozom koji im klub dodijeli posebno za tu utakmicu. Ako se to pravilo prekrši, krivnju snosi klub.
Navijači ne odobravaju prelazak igrača iz jednog kluba u drugi – ukoliko se neki igrač odluči na to, ne piše mu se dobro… Međutim, postoje i igrači koje navijači mrze iz nekih drugih razloga. Najomraženiji nogometaš za sve navijače Cardiff Cityja jest engleski napadač Lee Trundle. On je igrao za oba kluba iz Bristola. Trundle je u Cardiffu nosio majicu na kojoj je bio prikazan navijač Swanseaja koji urinira na navijača Cardiffa. Lee je tada podigao velšku zastavu s natpisom „Fuckoff Cardiff“. A kasnije se pravdao da nije znao što je točno bilo napisano na zastavi…

 


Velški Wrexham (koji također nastupa u engleskim ligama) ima mnogo nogometnih suparnika. Međutim, glavni od njih je zasigurno Chester. Zanimljiva je činjenica da se stadioni ovih dvaju klubova nalaze na međusobnoj udaljenosti od 12 milja (ali sa dvije različite strane granice). Utakmice između Wrexhama i Chestera se obično organiziraju relativno rano – momčadi igraju oko podneva, dok većina huligana još spava (a ostatak se ne može napiti jer se pivo u to doba ne prodaje). Količina nasilja i pijanstva je na taj način svedena na minimum. Svi navijači koji dolaze na utakmice između ove dvije momčadi, na derbi putuju organiziranim prijevozom (gdje nema mjesta za huligane). Derbi između Wrexhama i Chestera smatra se jednim od najvećih derbija nižih liga.
Još jedan ljuti protivnik Wrexhama jest Shrewsbury Town, engleski klub iz istoimenog gradića. Klubovi su međusobno udaljeni 35 milja, a dijeli ih englesko-velška granica. Početkom 21. stoljeća, Wrexham je u cijeloj priči nadolio ulje na vatru – izbacio je Shrewsburry Town iz Conference Premier lige (Velšani su pobijedili Engleze rezultatom od 2:1)… Wrexham ima još jednog engleskog protivnika: Tranmere Rovers, klub iz Tranmerea, okolice Liverpoola (22 milje udaljen od Wrexhama). 32 navijača Tranmerea su 2006. godine bila uhićena zbog sumnje da su pripremili napad na navijače koji su tada doputovali iz Walesa.
Wrexham ima i svoju maskotu – zmaja Rexa. Sama momčad poznata je pod nadimkom Zmajevi. Wrexham oko sebe okuplja mnoštvo raznih fan-clubova i skupina, od kojih neke imaju i službene predstavnike.

 

 

Što se tiče nacionalnih reprezentacija, navijačima iz Walesa najmrskija je, naravno, Engleska nogometna reprezentacija. Sukob između Velšana i Engleza vuče se još iz daleke povijesti. Između kraja 11. i početka 13. stoljeća, anglo-normanski baruni su, uz financijsku pomoć engleskog kralja, na teritoriju Walesa provodili mnogobrojne vojno-političke operacije s ciljem podređivanja Walesa. Ove operacije su poznate pod nazivom „Normanska ekspanzija“. Englezi su osvojili veći dio velškog teritorija nakon čega su velška kraljevstva (Brycheiniog, Gwent i Morgannwg) bila likvidirana. Sve je to doprinijelo stvaranju temelja za aneksiju Walesa od strane kralja Edwarda I.
Velšani to nisu zaboravili… Danas, kada se igra utakmica između reprezentacija Walesa i Engleske, Velšani na engleske igrače i navijače gledaju kao na iste one Engleze koji su im davno oteli njihov najdraži Wales.
Osim toga, Velška nacionalna reprezentacija igra tradicionalne derbije s nacionalnim momčadima koje spadaju u sastav Ujedinjenog Kraljevstva, poput Škotske i Sjeverne Irske, ali i s još jednim drugim povijesnim rivalom – nacionalnom reprezentacijom Irske.

PODIJELI